Ett eget hem på Tunaberg – nära till vård, service och umgänge

Ett pensionärspar på en bänk på innergård.
Ragni Appel och Gunnar Stolt njuter i solskenet på Tunabergs innergård. 106-åriga krigsveteranen Stolt konstaterar att en del av de nya invånarna på seniorhemmet inte ens var födda när han försvarade landet vid fronten. (Bild: Maria Wasström-Sarkola)

Många lite äldre Esbobor hade väntat i årtal på att ett nytt seniorhus skulle byggas i Esbo då Tunabergs nya, fina våningshus äntligen invigdes under hösten 2019. Alla lägenheter var reserverade och allt såg bra ut. Alla hade dock inte ännu hunnit flytta in då coronan plötsligt slog till.

Massmedierna skrev upprört om viruset som skördade människoliv och många äldre blev rädda – och ännu ensammare än tidigare.

För Tunaberg innebar det att många klienter drog sig ur planerna att flytta in och plötsligt fanns det en massa tomma lägenheter utan invånare.

– Det var ett enormt ekonomiskt bakslag för oss, säger verksamhetsledare Annika von Schantz.

I dag, några år senare, är alla lägenheter bebodda och i matsalen på Tunaberg träffas seniorer för att äta och umgås. Den goda husmanskosten tillreds i seniorhusets eget kök. På eftermiddagarna är det program och aktiviteter. Den som har lust och ork kan delta och den som hellre drar sig tillbaka till den egna vrån kan göra det.

Tunaberg drivs av en självständig stiftelse

Tunaberg seniorboende ligger i Mattby i Esbo och drivs av Hugo och Maria Winbergs stiftelse. Det är en inhemsk icke vinstdrivande stiftelse som också driver Tunaro vårdhem i Kilo.

Hugo och Maria Winbergs stiftelse har inga andra tillgångar än tomten där seniorhusen står så hyresinkomsterna är avgörande för att verksamheten ska rulla på. Den privata stiftelsen får heller inga ekonomiska bidrag av stad eller stat.

Sparbanksstiftelsen bidrog med 300 000 euro för byggandet av det nya seniorhuset som stod färdigt år 2019. Det nya huset med sina 41 lägenheter fick namnet Maria. Den äldre byggnaden från 1996 bär namnet Hugo.

– Många äldre lider av ensamhet. De saknar sällskap och vill bo tryggt. Att bo ensam hemma så länge som möjligt är inte alltid den bästa lösningen men sådana här hem finns inte längre på den offentliga sidan, säger von Schantz.

Välja mellan att umgås eller vara ifred

På Tunaberg kan seniorerna äta morgonmål, lunch, middag och kvällsmål antingen i sina egna lägenheter eller i matsalen. Nu då verksamheten har börjat återhämta sig efter coronapandemin ordnas det igen olika slags aktiviteter för invånarna.

Seniorerna på Tunaberg har även tillgång till ett gym, bastu samt vård, fysioterapi och fotvård enligt eget behov.

– Vi erbjuder ett tryggt boende på ett tryggt ställe med skräddarsydd vård och service. Det här är ett hem för dem som bor här. Vi i personalen är gäster, säger Annika von Schantz.

Hon och personalen har stor respekt för att det uttryckligen är seniorernas hem. En del av invånarna har bil och kör till stugan och till hobbyer. Det är inte heller långt till köpcentret Iso Omena och metrostationen där. Eller så kan man sitta i den vackra trädgården och följa med naturens gång.

I de gemensamma lokalerna är det möjligt att ordna privata kalas och tillställningar och använda sig av kökets tjänster för traktering.

Aktiviteterna som erbjuds är av varierande slag med betoning på musik och motion.

– Vi är väldigt lyhörda för vad seniorerna själva vill ha. Allsång, skivråd och musik i olika former brukar vara mycket omtyckta.

Tunaberg samarbetar också gärna med det närbelägna daghemmet och Mattlidens skola. När niorna från en grupp i franska i Mattliden skulle åka på en skolresa tyckte deras föräldrar att det gärna fick finnas en motprestation för pengarna de skulle bidra med.

Då gick de unga in för att regelbundet besöka seniorerna och erbjuda olika programpunkter. Ibland underhöll de unga med musik från sin egen generation och ibland blev det intervjuer om gamla tider.

– Det blev en vinn-vinnsituation. Det blev tillfällen då olika generationer fick chans att mötas. Våra seniorer har tyckt om att umgås med de unga och det har säkert varit värdefullt också för de unga som kanske inte känner så många personer i den åldern. För en del gällde det nog att först övervinna en viss nervositet, säger Annika von Schantz.

Då gymnasiestuderandena firade de gamlas dag fick också seniorerna på Tunaberg njuta av väl inövad dans och vackra klänningar.

Dagisbarnen sprider å sin sida glädje genom sina teckningar och besök. En rad med små påskhäxor brukar också dyka upp vid påsktider.

Stiftelsesatsningar på seniorer

Ändå finns det hela tiden ett behov av olika slags aktiviteter. De seniorer som är vid god vigör deltar gärna i utfärder i näromgivningen men för sådant behövs också extra medel.

Annika von Schantz hoppas att stiftelser och fonder genom specifika satsningar i framtiden vill möjliggöra en extra guldkant för just seniorer.

– Vi skulle väldigt gärna erbjuda mera aktiviteter som främjar senior­ernas välmående.

Det kan handla om olika sorters kulturupplevelser, besöksmål i närheten eller aktiviteter som hjälper invånarna att upprätthålla sin fysiska förmåga.

Verksamheten på Tunaberg är naturligtvis på svenska i enlighet med donatorernas vilja.

Däremot är det inte alltid lätt att hitta personal som talar svenska. För att stärka vårdarnas svenska ordnar seniorhemmet också svensk­undervisning för personalen. Sådana satsningar hoppas hon att stiftelser och fonder också i framtiden ska kunna bidra till.

Också anhöriga blir äldre

Efterfrågan på seniorbostäder i Esbo är stor, också på svenskt håll. Vi lever längre i dag än någonsin tidigare. Också kön till lägenheterna på Tunaberg växer sig allt längre. Hugo och Maria Winbergs stiftelse har meddelat sitt intresse att delta i projektet Focus Mattliden där det finns planer på att bygga ett nytt svenskspråkigt seniorhus.

– Behovet är enormt, menar Annika von Schantz.

Hon tillägger att dagens seniorer börjar vara i den åldern att också deras barn kan vara över 60 år gamla och ha fullt upp med att orka med sitt eget liv.

Som anhörig kan det kännas ganska utmanande att utöver det egna hemmet också ta hand om föräldrarna och kanske deras snöskottning också.

På Tunaberg finns ingen personal på natten men varje invånare har trygghetslarm och möjlighet att få hjälp i nödsituationer under dygnets alla timmar.