Unga teatern

Unga Teatern är en betydande kultur- och konstfostrare

Tack vare bidrag från Aktiastiftelsen i Esbo-Grankulla hade Unga Teatern år 2021 möjlighet att förverkliga sitt 60-årsjubileum i form av den tvåspråkiga föreställningen Spöket på Lillklobb.

Unga Teaterns målsättning är att skapa högklassig barn- och ungdomsteater både på hemmascen på Lillklobb och ute på turné i landet. Teatern satsar också stort på publikarbete, både i daghem och i skolor. Förutom verkstäder för både barn och pedagoger innefattar publikarbetet också material – både i skriftlig och digital form. Materialet ger publiken i konkreta verktyg att bearbeta föreställningens tema på ett djupare plan. En del av materialet finns kvar på repertoaren en längre tid och kan kostnadsfritt laddas ner via teaterns webbsida.

Pjäsen “Spöket på Lillklobb” skrevs av Harriet Abrahamsson och Paul Olin och bjöd på en resa genom teaterns 60-åriga historia. På grund av pandemin hade teatern redan tidigare varit tvungen att skjuta fram spelperioden med ett år. Av samma orsak ändrades föreställningen på slutrakan till att endast spelas utomhus på Lillklobb. Efter en hel del ändrade planer och extra arbete kunde pjäsen äntligen ha sin efterlängtade premiär i maj 2021. Stämningen var underbar då skådespelarna äntligen kunde möta sin publik igen efter en lång paus. Pjäsen blev väl mottagen av publiken.

Till jubileumsföreställningen hörde också ett omfattande publikarbete med naturverkstäder och digitalt material. Under hösten 2021 hade Christoffer Mellgrens nyskrivna pjäs “Fem mål mat” sin premiär på Lillklobb och året avslutades med julföreställningen “Julen enligt Elsa Beskow” skriven av Meri Anna Hulkkonen. På turné samarbetade Unga Teatern och Teater Povre med föreställningen “Vit” av Andy Manley.

Som barnteater är Unga Teatern beroende av de verksamhetsbidrag för att hålla biljettpriserna på en lägre nivå.

Foto: Tani Simberg