Hundraåriga Esbo IF är i toppskick

Inne i bergrummet i Kannbro i Esbo centrum pågår en febril aktivitet en vanlig måndagskväll. Barn i olika åldrar och i olika grupper hoppar på madrasser, springer, tänjer, kastar plastspjut och leker. Alla hålls lydigt i sina grupper och ljudnivån är inte särskilt hög. Unga tränare håller i trådarna och ger anvisningar efter hand. Finska och svenska blandas enligt barnens modersmål.

Det är juniorernas träningstid inom Esbo IF:s friidrottssektion. Träningslokalerna ligger i Kannbrobackens skyddsrum där också kultursalen Kannusali är inhyst.

Barn på en madrass i gymnastiksal.
Esbo IF ordnar verksamhet för alla åldersgrupper. De yngsta inspireras att röra på sig genom lekfull träning med varierande program. (Bild: Maria Wasström-Sarkola)

Trickskolan som pågår är till för 4–7-åringar och består av fartfylld och lekfull träning, inspirerad av parkour och redskapsgymnastik. Tanken är att genom lek få barnen att fatta tycke för att röra sig och idrotta. Programmet varierar från gång till gång och barnen får prova på olika idrottsgrenar och leka och spela tillsammans.

Esbo IF, eller Esbo Idrottsförening, är en riktig veteran i friidrottssammanhang. Föreningen har över hundra år på nacken men träning och sunda vanor tycks hålla även föreningar vid god vigör. Esbo IF erbjuder allt från idrottslek till elitidrott på toppnivå. Verksamheten är främst riktad till barn och unga och den största idrottsgrenen är friidrott.

Enligt stadgarna ska föreningen bland annat ordna idrotts- och motionstillfällen, tävlingar och ”fostra fysiskt och psykiskt vakna och nyttiga medborgare för samhället”. Föreningens verksamhet är indelad i sex olika sektioner: friidrott, gymnastik, bowling, gymnastik, handboll, motion och volleyboll.

Unga tränare som förebilder

Under årens lopp har föreningens idrottare nått framgångar i tävlingar på flera fronter. I fjol rönte föreningens representanter Saga och Silja Andersson samt Camilla Richardsson framgångar i internationella tävlingar.

Löparen Rasmus Vuonoranta hör till föreningens nyare löften. Han har skördat framgångar bland annat inom 100 och 200 meter löpning. Denna måndagskväll tränar han däremot inte själv utan tränar knattar som bekantar sig med olika idrottsgrenar.

– I dag hoppar vi höjd och leker. Det är olika grenar varje vecka, säger Vuonoranta medan han håller uppsikt över de ivriga pojkarna och flickorna.

De ställer sig i kö och väntar lydigt på sin tur, trots att det spritter i benen. Efteråt avhämtas de av sina föräldrar som verkar nöjda över att barnen får springa av sig och lära sig nya saker.

– Barnen trivs och det är mångsidigt och rimliga kostnader, konstaterar en förälder i förbifarten.

Esbo IF: s officiella språk är svenska men en stor del av evenemangen och träningarna går på finska eller på två språk, vilket i bästa fall kan fungera som språkbad för båda språkgrupper. En del av verksamheten ordnas i samarbete med Esbo stad.

Träningarna ordnas vanligen på idrottsplaner sommartid och i hallar vintertid. Idrottsplanerna i Grankulla, Alberga och Köklax är i flitig användning om somrarna medan den största delen av träningsverksamheten sker i Kannbro och Othallen under vintertid. Då den nya idrottshallen Kameleonten i Alberga öppnade i augusti 2023 fick också Esbo IF nya träningslokaler.

Första bidragsmottagaren

Esbo IF var den förening som fick det första och största bidraget, 5 000 mark, då Sparbanksstiftelsen i Esbo-Grankulla delade ut sina allra första bidrag år 1997. Sedan dess har summorna vuxit radikalt och numera är det ingen ovanlighet att bidragen uppgår till fem- och sexsiffriga tal.

– Stöden från sparbanksstiftelsen gör att vi kan hålla tämligen låga avgifter för dem som deltar, säger föreningens styrelseordförande Anders Wikholm.

Bidragen har också gjort det möjligt för föreningen att satsa på frågor som jämställdhet och icke-diskriminering och att avlöna personal. Sparbanksstiftelsen har understött särskilt barn- och ungdomsverksamheten inom Esbo IF som verkar både i Esbo och Grankulla. Esbo IF har så gott som årligen hört till de stora mottagarna av stiftelsens bidrag.

Det är givetvis inte bara bidragens storlek som vuxit. Också Esbo IF:s verksamhet har vuxit under årens lopp. En annan tydlig förändring är att allt mindre av föreningens verksamhet sker på frivillig basis. Det här är en utveckling som syns i snart sagt alla föreningar. Det är helt enkelt för svårt att hitta frivilliga som har möjlighet att ställa upp i den omfattning som behövs för att rulla verksamheten. Det är numera ett heltidsjobb att administrera föreningen Esbo IF. Arbetet sköts professionellt av en verksamhetsledare, Kirsi Ahonen. Tränare på alla nivåer får i regel ersättning för det jobb de gör.

Styrelseordförande Anders Wikholm hör däremot till de föreningsaktiva som idogt ställt upp år efter år under de trettio år han varit med i föreningen.

Förnuftig fritidsverksamhet

Kirsi Ahonen säger att Esbo IF har en viktig roll i att erbjuda unga Esbo- och Grankullabor en meningsfull fritid.

– Det är viktigt att få vara med och känna idrottens glädje. Det skapas en fin samhörighet även om man tränar i individuella grenar.

Ett av de roliga evenemang som Ahonen gärna lyfter fram är Kurrerundan som traditionellt ordnas i samband med Granidagen. Det är en lekfull löptävling där deltagare i alla åldrar löper runt Gallträsk i Grankulla. Samtidigt kan man understödja föreningens juniorverksamhet genom att delta i ärevarvsinsamlingen. Barnen kan delta i Minikurre på kortare sträckor. De yngsta deltagarna är bara fyra år gamla. Alla som korsar mållinjen får medalj.

– Det är riktigt berörande att se hur upprymda de små barnen är när de på ett lekfullt sätt får tävla och får medalj, säger Ahonen.

Sommaren 2023 stod Esbo IF tillsammans med Espoon Tapiot värd för U23 EM i friidrott, alltså Europamästerskapet för friidrottare under 23 år. Det var det största friidrottsevenemanget som föreningen någonsin ordnat.

– Esbo IF spelar en viktig roll som arrangör av tävlingar och evenemang i Esbo. Förutom större och mindre friidrottstävlingar och juniortävlingar är vi även med och ordnar Esbo Strandmaraton, berättar Wikholm.

Esbo IF har i dag 2 342 medlemmar.

– Då våra idrottare skördar framgångar korrelerar det åtminstone delvis med intresset för vår förening, säger Kirsi Ahonen, men konstaterar i samma andetag att knattarna på gymnastikgolvet knappast bryr sig om vilka medaljer som föreningens idrottare kammat hem.