Esbo Segelförening jobbar idogt för att barn och unga ska få chans att lära sig segla. På köpet får man fina naturupplevelser i skärgården.
Sparbanksstiftelsen Esbo-Grankulla har på olika sätt stött just juniorverksamheten inom föreningen.
Esbo Segelförening firade sina första 100 år 2006. Föreningen är ursprungligen grundad av ett gäng ungdomar som brukade komma samman om somrarna för att leka och ha skoj kring segling i Esbo skärgård. En lek som skulle leda till flera framgångar på OS-nivå, och som skulle leda till att föreningen år 2021 skulle bli en av Europas framgångsrikaste segelföreningar. Vägen till i dag har krävt målmedvetet och idogt frivilligt arbete – och förstås även ekonomiskt stöd och hjälp utifrån.
Samarbetet med Sparbanksstiftelsen inleddes redan i slutet av 1990-talet med utvecklingen av föreningens nya fastighet och hamn på Sökö udd, Amiralshamnen. År 2007 färdigställdes de nya husen: klubbhuset med kansli samt servicebyggnaden intill med bastu och omklädningsrum. Husen blev namngivna som Clara och Johanna, efter de tidigare markägarna Clara Ekholm och Johanna Weckman, Amiralshamnens donatorer. Den nya hamnen gav juniorerna och de hårt satsande seglarna helt nya möjligheter för träning, både tidigt om våren och sent på hösten. Utvecklingen av hamnen fortskrider i den takt som ekonomin tillåter.
Juniorverksamheten har alltid varit ESF:s styrka och stomme. År 2015 byggdes nya lokaler för juniorverksamheten, Harrys Paviljong, på ön Pentala i Esbo skärgård. Sedan dess har fastigheten vidareutvecklats med stöd av Sparbanksstiftelsen vilket gett juniorverksamheten helt nya möjligheter. Det byggdes nya övernattningsstugor, omklädningsrum och serviceutrymmen.
– Vi kan nu erbjuda Finlands kanske finaste faciliteter för övernattningsläger, tävlingar och veckoträningar, i denna förstummande fina Esbo skärgård, säger kommodor Pontus Karlemo stolt.
Verksamheten i dag är inte bara kappsegling, utan flera skolseglingar och äventyrs- och skärgårdsläger finns också på programmet.
Utsikten från Harrys paviljong över Aisarfjärdens seglingsarena har gett ett mervärde som är högt uppskattat av många seglare från när och fjärran.
– ESF har av tradition fostrat åtskilliga duktiga seglare, som bland annat seglat flertalet varv runt jorden, och många fina resultat har vi också kunnat stoltsera med, till och med på OS-nivå, säger Karlemo.
Satsningen på nya faciliteter för juniorer syns också i verksamheten genom de framgångar föreningen skördat de senaste åren.
År 2021 valdes ESF av förbundet Segling och Båtsport i Finland till Finlands bästa juniorförening.
ESF:s ligalag har tagit hem segrarna i prestigefyllda internationella seglingstävlingar och flera av föreningens medlemmar har erhållit fina personliga utmärkelser.
– Men det som är viktigast av allt är att den goda stämningen och traditionen kring ESF:s onsdagseglingar har kunnat bevaras och det är tack vare bidragen från Sparbanksstiftelsen, säger Karlemo.
På onsdagarna samlas nämligen medlemmar och gästande seglare i alla åldrar och på alla nivåer på Pentala och Paven för kappsegling och samvaro.
– Först seglas det om pokaler, sedan snackar man segling, simmar, äter mat tillsammans och har det trevligt. Det är en väl bevarad tradition, som vi fortsätter värna om, säger Karlemo.
Onsdagsseglingarna inleddes redan för över hundra år sedan, i början av segelföreningens levnadshistoria. Fortfarande ger föreningen möjlighet åt nya generationer att utöva sport i den fina skärgårdsmiljön. Nya medlemmar är välkomna med.
Föreningen har en egen förbindelsebåt, Aili Hanell, som transporterar ESF-medlemmar och deras gäster mellan Amiralshamnen och Paven. Restaurangverksamheten på Paven sköts av ett utomstående företag.